Da li je Vašoj zgradi potreban profesionalni upravnik?

Da li je Vašoj zgradi potreban profesionalni upravnik?

Prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada, predviđeno je da svi vlasnici stanova, kao i poslovnih prostora, moraju zajedno raditi na održavanju zajedničkih prostora. O sprovođenju svih potrebnih aktivnosti iz ovog domena stara se upravnik zgrade, kojeg stanari mogu izabrati iz svojih redova, ali postoji i jedno efikasnije rješenje. Naime, sve češća praksa je da skupština stanara odluči da ipak ovaj posao prepusti profesionalnom upravniku. Profesionalni upravnik, za razliku od predsjednika skupštine stanara, posjeduje stručno iskustvo u obavljanju djelatnosti iz ove oblasti, i na efikasniji način se može posvetiti svim potrebnim zadacima koje podrazumijeva upravljanje stambenom zgradom.

Zapravo, angažovanje profesionalnog upravnika na duže staze može biti efikasnija, ali i jeftinija opcija nego što bi to bio slučaj sa upravnikom zgrade iz redova stanara. Jer često stanari očekuju da u oba slučaja dobiju istu uslugu, sa manje troškova u drugoj opciji. U praksi, to često nije slučaj. 

Mane upravnika zgrade iz redova stanara

Možda djeluje da je izabrati upravnika iz skupštine stanara isplativija opcija za Vas, ali ključno pitanje je da li će izabrana osoba pokazati dobre rezultate i kvalitet u obavljanju svojih dužnosti? Da li će ova osoba biti dostupna u svakom trenutku za probleme ostalih stanara? Da li će obezbijediti redovno čišćenje ulaza i kompletene higijene zgrade? Takođe, na koji način će sakupiti sredstva koja su potrebna za troškove popravki, redovno održavanje zgrada, hitne intervencije i slično?

U praksi, pokazalo se da u velikom broju slučajeva predsjednici skupština stanara ne posjeduju dovoljne vještine i znanje da samostalno obavljaju sve potrebne dužnosti. Ovo nužno vodi ka neadekvatnom održavanju, pa je veliki broj zgrada danas u lošem stanju, sa krovovima koji prokišnjavaju, oronulim zidovima, dotrajalim i pokvarenim instalacijama. Osim toga, naplata redovnih potraživanja za održavanje koja su predviđena Zakonom u mnogim slučajevima nije efikasna.

Na kraju, u više situacija cjelokupna organizacija i kućni red u zgradi, zavise od ličnog zalaganja predsjednika skuštine stanara. Na ovaj način, troškovi koji nastaju kao posljedica nestručnog upravljanja daleko prevazilaze cijenu profesionalnog upravljanja. 

Zašto baš profesionalni upravnik? 

Odgovor na ovo pitanje je vrlo jednostavan. Upravnik koji dolazi iz redova stanara rijetko posjeduje sve kvalifikacije da obavlja poslove koje ova pozicija obuhvata, a tiču se aspekata finansija, tehničkog održavanja, prava i zakonodavstva. Sa druge strane, stručni upravnik napraviće plan za kontinuirano održavanje zajedničkih prostora i unaprijediti poštovanje prava stanara u zgradi. Na ovaj način, kroz profesionalan pristup i dugoročno planiranje, troškovi stanara se drastično smanjuju, jer se dnevni problemi brzo rješavaju, a zgrada sprečava od propadanja.

U suprotnom, troškove sanacije štete zbog zapuštenosti i lošeg održavanja stanari mogu osjetiti na svojoj koži. Na primjer, ukoliko dođe do potrebe za nekim većim radovima, kao što je sanacija krova ili fasade, a novca u zajedničkom budžetu nema zbog lošeg upravljanja, stanari će biti prisiljeni da izdvoje velike količine novca kako bi riješili problem. Ukoliko to ne urade, taj problem može postati samo veći.

Profesionalni upravnici zgrada vode računa o tome da se finansije iz zajedničkog budžeta konsoliduju tako da u rezervnom fondu uvijek postoje sredstva za neke vanredne troškove, bilo da je riječ o hitnim radovima na krovu, krečenju ili potpunom renoviranju ulaza.

Profesionalni upravnik
Profesionalni upravnik je tu da olakša upravljanje Vašim ulazom.

Obaveze profesionalnog upravnika zgrade

Profesionalni upravnici su iskusni profesionalnci koji kroz godine iskustva u upravljanju zgradama posjeduju niz vještina za obavljanje brojnih dužnosti. Neke od najznačajnih obaveza u njihovoj nadležnosti su: 

  • Zastupanje zgrade u pravnom smislu i obavljanje svih pravnih radnju u ime Skupštine stanara;
  • Sve potrebne radnje koje se tiču registracije Skuštine stanara;
  • Organizacija naplate redovnog održavanja, ili prinudne naplate ukoliko stanari ne izmiruju svoje obaveze;
  • Priprema programa održavanja zgrade;
  • Upravljanje sredstvima na tekućem računu zgrade, isključivo za potrebe Skupštine stanara, kojoj je i odgovoran;
  • Koordinacija i organizacija potrebnim radovima na zajedničkim djelovima zgrade;
  • Preduzimanje mjera koje se tiču prijave kvarova i problema u zgradi (kršenje kućnog reda ili prava stanara u zgradi), kao i obavještavanje nadležnih organa zavisno od situacije.
Agencija za odrzavanje ulaza Podgorica
Profesionalni upravnik će pomoći da Vaša zgrada zasija punim sjajem.

Da li je profesionalni upravnik zgrade pravo rješenje za vas?

Angažovanje stručnog lica koje će se pobrinuti da kvalitet života u zgradi u kojoj živite bude na adekvatnom nivou je svakako nešto o čemu treba razmisliti. Da li vas zanima kako će Vaša zgrada izgledati za 10 godina? Da li želite da ostavite uređen, urbani prostor svojim potomcima? Profesionalni upravnik može pomoći da ovo i ostvarite, jer investicija u Vašu zgradu je i investicija u budućnost. Na kraju, čak i ako želite u nekom trenutku da prodate svoj stan, njegova vrijednost će svakako biti mnogo veća ukoliko je kvalitet upravljanja cjelokupnim prostorom i zgradom na visokom nivou. 

Ukoliko Vam je potrebna pomoć vezano za usluge profesionalnog upravnika, naša agencija je pravo rješenje za Vas. Za više informacija o cijeni i više detalja o profesionalnom upravljanju zgradom, budite slobodni da nas kontaktirate. Naš tim nudi niz usluga u Podgorici, Baru, Budvi, Herceg Novom i Kolašinu i tu je da Vam pomogne da Vaša zgrada zasija punim sjajem.