5 ideja za uređenje hodnika  i ulaza u stambenu zgradu

5 ideja za uređenje hodnika i ulaza u stambenu zgradu

Izgled hodnika šalje najbolju sliku o zgradi i ljudima koji žive u njoj. Čak i sam izgled spoljnog ulaza odražava njenu unutrašnjost i stvara u oku posmatrača sliku o cjelokupnom prostoru. Zbog toga je uređenje hodnika i ulaza veoma značajno kako bi naš dom ostavio snažan utisak na svakog posjetioca, ali i učinio život stanara zgrade ljepšim. 

Pored toga, ukoliko ste odlučili da prodate stan u stambenoj zgradi, neuredan i nesređen ulaz može dovesti do toga da potencijalni kupac odustane od kupovine. Iako je potražnja za stanovima u usponu, ponuda je prati, i možda Vaš kupac nađe stan po istoj cijeni u drugoj zgradi, u kojoj stanari vode računa o estetici zajedničkih prostorija. 

Odabir rasvjete, izgled ulaznih vrata, dekoracije, su samo neke od stavki koje posebno ostavljaju utisak i na koje treba obratiti pažnju. Pripremili smo za Vas par ideja za renoviranje ulaza koje značajno mogu promijeniti enterijer stambene zgrade.

Održavanje zelenih površina ispred ulaza 

Osim što prema Zakonu o održavanju stambenih zgrada, prostor i zelene površine spadaju u kategoriju zajedničkih djelova zgrade, njihovo uređenje ostavlja bolji vizuelni utisak. Pored čišćenja prostora neposredno ispred samog ulaza, u odrzavanje zgrada spada i njegovanje zelenih površina. 

To podrazumijeva košenje i navodnjavanje travnjaka, orezivanje drveća i žbunja, kao i uklanjanje otpadaka i opalog lišća i grančica. Pored ovih osnovnih stavki koje mogu učiniti prostor ispred Vašeg ulaza ljepšim i urednijim, zelene površine oko stambene zgrade su idealno mjesto za uzgajanje raznih vrsta cvijeća. Zato, posadite svoje omiljeno cvijeće i uživajte u šarenilu i mirisima kojima će odisati prostor oko stambene zgrade u kojoj živite. 

Ukoliko jednostavno nemate vremena da se posvetite zalivanju i brizi o vrtu, naša agencija za odrzavanje ulaza je tu, da Vam olakša i ovaj dio posla.

Zamjena dotrajale stolarije

Vrata i prozori su često simbolično predstavljeni kao čuvari topline doma. Zato je jako bitno da posebnu pažnju obratimo i na brigu o stolariji našeg ulaza. 

Sve veći broj skupština stanara se odlučuje za pvc stolariju kada su u pitanju vrata i prozori na zajedničkim prostorijama. Prije svega, riječ je o isplativoj opciji koja na duže staze štedi novac iz zajedničkog budžeta. Osim toga, ovo je dugotrajno rješenje i prikladno je za većinu ulaza. 

Pvc stolariju je moguće izabrati u raznim bojama i lako se uklapa sa raznim bojama fasada ili betonskim elementima zgrade. Naravno, renoviranje ulaza nije potpuno ukoliko nemate podešen mehanizam za zaključavanje vrata. 

Za dodatne savjete povodom ovog pitanja, možete kontaktirati i tim Ulazi Podgorice koji posjeduje bogato iskustvo u ovoj oblasti. 

Krecenje ulaza

Ovo je možda jedan od najboljih načina da osvježite zajedničke prostorije stambene zgrade. Osim očiglednih benefita, kao što je kreiranje ugodnog ambijenta i vizuelnog efekta, krečenje često utiče i na odnose između komšija. 

Naime, otuđenje je neminovna posljedica ubrzanog vremena u kojem živimo. Kroz zajedničke akcije u zgradi, kao što je uređenje hodnika i krečenje, ponovo možemo podići svijest o solidarnosti i zajednici. 

Osim ovog socijalnog elementa, okrečeni ulazi vratiće vedrinu i čistoću zgradama koje već dugo godina vode bitku sa vremenom. A sve to na ponos stanara koji su uložili trud i novac da njihov ulaz zasija punim sjajem. 

Biljke i dekoracije za uređenje hodnika

Šta može bolje oplemeniti prostor Vašeg doma, ali i ulaza, od biljaka? Zato, ukoliko zajedničke prostorije stambene zgrade u kojoj živite to dozvoljavaju, obavezno postavite saksije sa biljkama ili cvijeće. One će na pravi način dati toplinu ulazu i ostaviti bolji utisak na sve goste, ali i stanare. Naravno, bitno je da vodite računa o njima i redovno ih zalivate kako ne biste postigli suprotan efekat. 

Uredjenje hodnika nije potpuno bez postavljanja dodatnih dekoracija i detalja koji će učiniti da se lijepo osjećate u ovim prostorijama. Dobar primjer bi bio postavljanje slika duž zidova. To ne moraju biti skupocjeni radovi poznatih slikara, već lijepe primjerke možete kupiti i u brojnim prodavnicama elemenata za kuću. 

Još jedan lijep detalj je veliko ogledalo u hodniku. Ko zna, možda baš to bude Vaše omiljeno mjesto za ‘selfie’.

Zamjena poštanskih sandučića

Nekad je dovoljna mala promjena da napravi veliku razliku. Na primjer, stari i polomljeni sandučići stvaraju ružnu sliku i biće prva stvar koju će posjetioci zgrade primijetiti.

Ukoliko o Vašem ulazu brine agencija za odrzavanje ulaza, sigurni smo da će ovo biti među prvim predlozima za mini renoviranje ulaza. Na kraju, ovo je malo ulaganje, ali može napraviti značajnu razliku u pogledu estetike enterijera stambene zgrade. 

Kako finansirati uređenje hodnika i zajedničkih prostora?

Kao što vidite, nije potrebno puno da biste oplemenili prostor oko samog ulaza i njegov enterijer. Istina, za neke stavke su potrebna određena ulaganja, ali naša agencija je specijalizovana za organizaciju i finansiranje radova ovakvog tipa. Ukoliko se odlučite na uređenje ulaza i zajedničkih prostora zgrade, naš tim je tu da pomogne da udruženim snagama kreiramo prijatan ambijent, u kojem ćete Vi i Vaša porodica rado boraviti.