8 savjeta kako smanjiti račun za struju ove zime

8 savjeta kako smanjiti račun za struju ove zime

Teško je zamisliti današnju svakodnevnicu bez električne energije. Pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da se tokom posljednjih par decenija, potrošnja električne energije povećala višestruko. A opet, za mnoga domaćinstva, upravo to predstavlja izvor stresa i brige. Sigurni smo da je broj domaćinstava u Crnoj Gori koja ne strepe prije nego što stigne prvi zimski račun za struju, veoma mali. Ovi računi za mnoga domaćinstva predstavljaju jedan od najvećih izdataka iz kućnog budžeta. 

Međutim, postoje brojni načini da uštedite. Neki podrazumijevaju investiciju u kupovinu energetski efikasnijih proizvoda, ali neki jednostavno podrazumijevaju promjene naših navika. Izdvojili smo za Vas neke od načina da zaštitite svoj kućni budžet, ali i okolinu. 

Statistike o potrošnji električne energije

Vaš račun za struju je najveći u toku zimskih i ljetnjih mjeseci. Ali da li ste znali na šta trošimo najviše električne energije, i koji uređaji su najveći ‘potrošači’?

 • Preko 80% energije, domaćinstvo troši na zagrijavanju i hlađenju prostora, i proizvodnji potrošne tople vode (EPCG);
 • Tokom zime, TA peć potroši oko 60% električne energije jednog domaćinstva uprkos racionalizaciji korišćenja (CEDIS);
 • Grozd sijalica troši 50% više struje nego sijalice veće snage (EPCG);
 • Godišnje, na osvjetljenje potrošimo 3% od ukupne potrošnje električne energije (EPCG);
 • Za kuhinjski, protočni bojler, potrošnja struje zajedno sa mašinom za sudove iznos 6% od godišnje potrošnje (CEDIS);
 • Potrošnja električne energije tokom 2020, zbog pandemije, pala je za 5% (Međunarodna agencija za energetiku);

Savjeti za uštedu energije i manji račun za struju

Iz statistika koje smo naveli je više nego jasno da brojni uređaji u domaćinstvu doprinose povećanoj potrošnji struje, pogotovo ako ih ne koristimo racionalno. U nastavku je 8 načina koji vam mogu pomoći u što boljoj racionalizaciji potrošnje. 

 1. Toplotna izolacija.

Djeluje da je novac koji je potrebno izdvojiti za izolaciju kuće ili zgrade velika svota? Probajte da saberete račune koje svako mjeseca plaćate za snabdijevanje električnom energijom, i uporedite sa iznosom za ugradnju toplotne izolacije. Veoma je vjerovatno da ćete shvatiti da je ovaj novac zapravo investicija. Novac koji ste investirali za izolaciju kuće, isplatiće se za vrlo kratak period a trajno ćete riješiti problem potrošnje. 

Dodatno, kada govorimo o toploti i hladnoći, vodite računa da se vrata i prozori dobro zaptivaju, pogotovo u slučaju starije stolarije. Jedno od rješenja mogu biti izolacione trake ili slični materijali. 

 1. Pravilno korišćenje klimatizacije. 

Pitate se kako da štedimo energiju ako je napolju hladno, a u našem stanu imamo samo klimu kako bismo se ugrijali? Jako je važno da znate kako podesiti temperaturu. Na primjer, ako je temperaturu prostora oko 16°C, a hoćete da je povećate na 20°C, nikako ne treba povećavati više od toga. Jer time što ćete podići temperaturu na 26°C ili više, samo ćete povećati potrošnju struje, ali ne i ugrijati prostor brže. 

Na isti način, temperaturu za hlađenje održavajte na 25-26°C. Sve ispod toga, u ljetnjem periodu trošiće više energije. Vodite računa da razlika spolja i unutra ne bi trebalo da prelazi 5°C. 

Na kraju, ako želite da povećate energetsku efikasnost, ulaganje u klime sa inverterom je najbolje ulaganje, jer ovi uređaji postižu do 40% uštede u pogledu potrošnje električne energije.

 1. Podesite temperaturu na bojleru. 

Kako biste smanjili potrošnju energije prilikom korišćenja bojlera, podesite temperaturu između 50 i 55°C. Na ovaj način ćete efikasno ograničiti potrošnju. Pored toga, kada često u kuhinji koristite mašinu za sude i protočni bojler, potrošnja struje je za 6% veća na godišnjem nivou.

 1. Podesite temperaturu na frižideru. 

Pored bojlera, važno je podesiti optimalnu temperaturu i na frižideru. Naime, frižider najbolje održava efikasnost ako je temperatura između 3 i 5°C. Korisno je i voditi računa da su zamrzivači i frižideri uvijek na hladnijem mjesu, ne blizu šporeta, i odmaknuti od zida. Ukoliko to nije slučaj, postoji mogučnost da dođe do pregrijavanja, i tada ovi uređaji troše mnogo veću količinu električne energije.

 1. Perite odjeću na nižim temperaturama. 

Da li mašinu za veš palite i kada nije puna odjeće? U slučaju da se dešava da često palite mašinu za veš, iako je bubanj poluprazan, možda bi trebalo da razmislite o promjeni te navike. Jedno pranje punog bubnja odjeće troši mnogo manje električne energije nego što je to slučaj sa dva pranja do pola bubnja. 

Osim toga, bitno je voditi računa o temperaturi na kojoj perete Vašu odjeću. Hladnija voda je obično mnogo bolja za veš, ali i jeftinija opcija. Vaš račun za struju će sigurno izgledati mnogo bolje. Naravno, nemoguće je prati svu odjeću na nižim temperaturama, pa stoga peškire, odjeću za bebe, posteljinu i slično i dalje morate prati na temperaturi od 60°C. 

 1. Vodite računa o rasvjeti. 

Ne smijemo zaboraviti na osvjetljenje. Prvi savjet je prilično jednostavan i ne iziskuje ni previše truda ni dodatno ulaganje. Prosto koristite što više dnevne svjetlosti, jer osim uštede u električnoj energiji, prirodno svijetlo je zdravije za vaše oči. Izbjegavajte da palite svjetla u sporednim prostorijama ukoliko za tim nema potrebe. 

racun za struju

Tako što ćete voditi računa da svjetla nijesu upaljena kada nije potrebno, već ste prešli dobar dio puta ka uštedi. Na kraju, probajte da zamijenite obične sa LED sijalicama, jer one troše 80% manje energije.

 1. Isključite punjače i druge uređaje iz utičnice. 

Možda zbog ove stavke računi za struju neće biti značajno manji, ali potrošnja struje postoji, a nepotrebna je. Naravno, ukoliko isključite sve uređaje kada duži period ne boravite kod kuće, primijetićete i razliku na računima. 

 1. Prilikom kupovine uređaja za domaćinstvo, vodite računa da nose oznaku “ENERGY STAR”. 

Evropska Unija je zakonski regulisala da svi novi električni uređaji moraju nositi oznaku energetskog razreda, koji predstavlja oznaku potrošnje električne energije. Na ovaj način, EU ukazuje na potrebu za štednjom energije. Razredi su od “A” do “G”, pri čemu je prvo oznaka najefikasnijih uređaja. 

“ENERGY STAR” je oznaka koju dobijaju samo najbolji uređaji, koji troše 10 puta manje struje od klasičnih uređaja. Ukoliko kupujete opremu za domaćinstvo, dobro bi bilo da razmislite o nekom od uređaja koji nose upravo ovu oznaku. Razlika u cijeni je nekad praktično neznatna, a ušteda značajna. 

Zaključak

Osim kroz smanjenje električne energije, postoji niz stvari kojima svaki pojedinac može povećati energetsku efikasnost domaćinstva i uticati na zaštitu životne sredine.  Potrebno je samo malo truda i promjena navika da biste na kvalitetan način postigli ovaj cilj, a vaš račun za struju biće osjetno manji. 

Nadamo se da će Vam ovi savjeti pomoći u tome, a ukoliko Vam je potrebna stručna pomoć kada su električne instalacije u pitanju, našu domarsku službu čini tim stručnih majstora koji su tu riješe Vaše izazove. Za više informacija, možete nas kontaktirati.